lauantai 30. tammikuuta 2010

Tiedon ylivoimaisuus

Kun tietoa on saatavilla enemmän kuin kykenee käsittelemään on ihmisen todella vaikea toimia. Kun tietoa on saatavilla enemmän kuin kykenee käsittelemään ja se on vielä suodatettava itse omalla ajattelullaan ja tutkimustyöllään validiksi tai epävalidiksi tiedoksi, on ihmisen äärimmäisen vaikea toimia.

Edellä mainittu ajatus kuvastaa hyvin tilannetta mikä on tuttu monille ihmisille, jotka ovat tutustumassa johonkin uuteen asiaan, josta on paljon ristiriitaista tietoa saatavilla, voimakkaita mielipiteitä valloilla ja uusia edellisiä kumoavia tutkimuksia tehdään päivittäin.

Minulla edellämainittu asia on ollut ravinto. Olen vuoden verran lukenut todella aktiivisesti kirjoja ravinnosta ja oikeasta syömisestä ja ihmisen kehityshistoriasta ja toiminnasta. Vieläkään minulle ei ole täysin selvää, mistä löytää todellisimman tiedon esimerkiksi siitä, mitä oikeasti kannattaa syödä ja kuinka paljon merkitystä oikeasti on tietyillä raaka-aineilla ja mitä erilaisia synergisia vaikutuksia eri ravinteilla on.

Olen siis tutkinut paleo-ruokavaliota, vähä-hiilihydraattista ruokavaliota, raakaruokavaliota ja lisäaineita ja superfoodeja nyt viimeisimpänä villityksenä.

Näistä kaikista on internet tietoa täynnä ja keskustelua käydään monilla palstoilla, mutta ymmärrän, että asiaa tutkimaan aloittava on kuin puulla päähän lyöty. Tämä tapahtuu varmasti etenkin silloin, kun sinulle sanotaan, "saat syödä niin paljon rasvaa kuin sielu sietää, mutta peruna on kielletty".

Tämähän aiheuttaa voimakkaan vastareaktion useimmissa ja useilla myös voimakasta ahdistusta. Ahdistus johtuu usein siitä, että tämä tieto tuli hieman liian aikaisin. Siksi tiedon palaset sieltä täältä omaksuttuna ovatkin usein varma tie ahdistukseen, epäonnistumiseen ja sitä kautta siihen toteamukseen, että kyseinen tapa syödä oli aivan väärä. Näin ollen palataan siihen pisteeseen usein mistä lähdettiin ja voidaan mennä jopa huonompaan suuntaan.

En osaa suoranaisesti osoittaa suuntaa missä kaikenkattava tieto olisi, mutta haluan antaa ainakin omat kokemukseni julki. Tosin olen huomannut myös, että myös moni muu on huomannut samat asiat.

Mitä syödä.
-Kasviksia, kasviksia ja vielä lisää kasviksia.
-Syö rasvaista kalaa paljon, jos mahdollista mereltä kalastettua, ei "tarhattua".
-Syö sopivissa määrin lihaa, ei liikaa ja jos luomua niin aina parempi.
-Syö paljon marjoja, mustikoita, puolukoita, ruusunmarjoja, kaikkia marjoja.
-Syö kasviksia raakana ja höyrytettynä.
-Käytä suolaa jota ei ole puhdistettu, vuorisuola ja hyvä merisuola.
-Älä pelkää rasvoja, suosi kuitenkin laadukkaita öljyjä.
-Panosta ruuan laatuun, panosta itseesi.

Se mitä et saa syödä, on olemassa vain pääsi sisässä.
Sinä saat syödä juuri sitä mitä haluat ja juuri niin paljon kuin haluat.
Ravintojärkeilyn ja kaiken tämän tiedon ei ole tarkoitus ohjata ihmistä ahdistumaan ja sitä kautta masentumaan ja tuottamaan haitallisia stressihormooneja ja siitä sairastumaan. Tämän on tarkoitus olla avuksi, tiedoksi ja tarjota ymmärrystä niitä asioita kohtaan mitkä ovat meille elintärkeitä.

Kannattaa pyrkiä syömään puhtaasti ja hankkimaan tieto sitä mukaa kun sitä pystyy hallitsemaan ja käsittelemään. Eikä mennä sinne missä jutut ovat jo niin kovaa hifistelyä, että aloittelija tukahtuu hämmennyksestä.

Olen huomannut, että kaikki asiat helpottuvat sitä mukaa kun ymmärtää miksi niitä tekee, eikä vain tee niitä, koska on kuullut niiden olevan oikein. Tämä ymmärtämys auttoi ainakin itseäni luopumaan lähes kaikesta valkoisesta vehnästä ja muuttamaan ruokavalioni täysin.

Siis huolet pois, pieniä askelia isoja muutoksia kohti. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti